Artikel Annemarie Trouw op LinkedIn
Een week met een kras in het vertrouwen in onderwijs, gepubliceerd 25 april 2020
Kritisch nadenken en de kracht om eigen keuzes te maken, dat is wat wij kinderen willen meegeven. Die autonomie draagt bij aan geluk. Onze leerkrachten zijn professionals en dagen kinderen uit om een eigen mening te formuleren waarbij we zonder oordeel nieuwsgierig zijn naar het 'andere' verhaal. Het was als onderwijsorganisatie de afgelopen dagen dan ook bijzonder om te merken hoe ingewikkeld het eigenlijk is om een eigen keuze te maken en anders te zijn.
Na de persconferentie van afgelopen dinsdag zijn onze mensen vanuit een enorme betrokkenheid en verantwoordelijkheid kritisch gaan nadenken over de opening van onze scholen.
Wat hebben onze kinderen nu van ons nodig en hoe kunnen we dat zo goed mogelijk bieden in de helft van de onderwijstijd?
Voor ons is duidelijk waar onze prioriteit ligt, bij de relatie leerkracht – leerling. Vanuit vertrouwen, rust en ritme kunnen we met kinderen luisteren naar ieders uniek verhaal om te verwerken en om vervolgens samen verder te gaan in een veranderde wereld.
Veel te laat bereikte ons vervolgens allerlei documenten met steeds krachtigere benamingen als factsheets, adviezen, richtlijnen, protocollen en voorschriften. De ruimte voor scholen -toch duidelijk verwoord door onze minister-president- en het vertrouwen in een professioneel doordachte keuze vanuit het onderwijs raakte meer en meer op de achtergrond dankzij de berichtgeving in de media. Scholen en besturen om ons heen hebben soms onder druk hun eigen ideale koers los moeten laten. Jammer van de denkkracht van die teams en een kras in de voorzichtig groeiende trots op het onderwijs.
Wij zijn anders. Atlant Basisonderwijs gaat halve dagen met halve groepen naar school, zodat een kind dagelijks het gezicht van de eigen vertrouwde leerkracht ziet. Die connectie, daar gaat het om! Zo kunnen we het beste de veiligheid bieden die kinderen nu nodig hebben, zo kunnen we de nieuwe beginsituatie het snelst ontdekken. We geven dit op vier dagen prioriteit, naast aandacht voor taal en rekenen. Die vijfde dag zetten we ons digitale aanbod voor de rest van de week klaar en zijn we er voor kinderen die meer nodig hebben. Maatwerk en structuur doet kinderen goed.
Ook onze praktische organisatie staat sterk. Kinderen eten en drinken thuis, dat is wel zo hygiënisch. Door het korte dagdeel is er tijd voor samenspel in een kleine groep en voorkomen we pauzeschema's met momenten met veel kinderen. Ons meedenkende schoonmaakbedrijf Libelle Service maakt in de wisseltijd van uur alle ruimten weer fris voor het volgende deel van de groep. De zeep en handgels staan klaar.
Op basis van onderwijsbehoefte van kinderen hebben we onze keuze gemaakt, daar ligt onze verantwoordelijkheid en ons hart.
Natuurlijk vraagt ons schema afstemmen met onze partners in de kinderopvang en dat hebben we gedaan. Als er echt aanvullende naschoolse opvang nodig is, wordt dit per school geregeld. En wat er ook gebeurt, ouders in cruciale beroepen of kinderen voor wie thuis geen fijne plek is kunnen op ons blijven rekenen. Ingewikkeld was het afstemmen wel, ook de opvang heropent de deuren. Tegelijk aanpassen en afstemmen vraagt flexibiliteit in een tijd waar de bezettingen niet altijd volledig zijn. Ziek en zorg raakt namelijk iedereen.
Wat kijken we uit naar 11 mei, het moment dat we op onze eigen manier een krachtige herstart gaan maken. Nu nog even anders, maar hopelijk zijn we na Pinksteren allemaal tegelijk welkom op school. Pas als alle kinderen er zijn klopt het, dan klopt het hart van onze scholen. Er is niets mooiers dan dat!