Missie – Visie
Kernwaarden, missie visie en organisatiefilosofie van Atlant.
De missie en visie van Atlant, welke een interne en externe oriëntatie in zich heeft, geeft in algemene termen de ontwikkelingsrichting aan. Het is aan de scholen om daar verder concrete invulling aan te geven, passend bij de situatie van de school.
Missie
Atlant biedt, met als basis de christelijke normen en waarden, motiverend en explorerend basisonderwijs verbonden met de ander en de omgeving.
Wij bieden een veilige, toekomstgerichte en uitdagende leeromgeving waar kinderen en volwassenen vanuit hun uniciteit talenten inzetten en ontwikkelen.
We leveren een actieve bijdrage aan het realiseren van een leefbare en duurzame wereld door:
Respect, alle mensen zijn gelijk in al hun verschillen.
Solidariteit, zorg hebben voor elkaar en de wereld.
Perspectief, geloof hebben in de toekomst.
Visie
De zes richtingen (wij staan voor…) omvatten elk een aantal kernwaarden die Atlant als leidraad ziet voor haar acties en voor haar beleid in de toekomst. Alle medewerkers op alle niveaus in de organisatie zullen worden gestimuleerd om vanuit deze kernwaarden te handelen en elkaar daarop aan te spreken. Het eigen gedrag van medewerkers geldt steeds als voorbeeld voor kinderen (en hun ouders). De kernwaarden bepalen voor een groot deel het imago en de ‘kleur’ van onze organisatie als geheel en van ieder school afzonderlijk. Binnen de kernwaarden staan de kenmerken van het confessionele onderwijs centraal.
WIJ STAAN VOOR … Mensen
WIJ STAAN VOOR … Leren denken, leren
WIJ STAAN VOOR … Verantwoordelijkheid
WIJ STAAN VOOR … Samen
WIJ STAAN VOOR … Diversiteit
WIJ STAAN VOOR … Nabijheid
WIJ STAAN VOOR … Beweging
Wij staan voor… mensen
Het belangrijkste doel van Atlant is het bieden van optimale mogelijkheden aan kinderen en medewerkers voor persoonsontwikkeling.
Wij staan voor… leren, denken, leren
Leren doe je samen. Leren is een levenslang proces, dat vanuit persoonlijke motivatie vorm krijgt. Vanuit de motivatietheorie is de driehoek: autonomie, competentie en relatie belangrijk in onze manier van werken. Verschillen tussen mensen zijn extra kansen om te leren en kwaliteiten en talenten te benutten. Bij leren leren is de vaardigheid metacognitie essentieel voor zowel leerling als leraar.
Wij staan voor… verantwoordelijkheid
Samen zijn we verantwoordelijk voor de cultuur, de openheid en de communicatie. Samen bepalen we de richting waarin we met onze organisatie willen gaan.
We hechten veel waarde aan elkaar met respect behandelen, samen werken aan de doelstellingen van de organisatie, reflecteren en elkaar helpen in het proces van leren.
De school is transparant naar de ouders/ verzorgers in de keuzes, die de school maakt in haar bijdrage in de ontwikkeling van het kind.
Wij staan voor… samen
Atlant is meer dan de som van de bijdragen van de afzonderlijke scholen. De meerwaarde bestaat uit synergie en het delen. De maatschappelijke opdracht krijgt vorm door een krachtige gesprekspartner te zijn.
Wij staan voor… diversiteit
Erkende ongelijkheid is ieders talent de ruimte geven, maakt het geheel flexibeler, wendbaarder dus sterker.
Wij staan voor…nabijheid
Je hebt een ander nodig om te komen tot echt leren. Het opbouwen van een relatie kan door ontmoeting. Ontmoeten het georganiseerd, gericht aandacht geven, interactie mogelijk maken doe je op beperkte schaalgrootte. Nabijheid zorgt op deze manier ook voor veiligheid en bouwt aan vertrouwen. Vanuit dit referentiekader kan een ontmoeting elders of in een andere omgeving aangegaan worden.
Wij staan voor… beweging
Letterlijk door motorische ontwikkeling belangrijk te vinden, ontdekken door te doen.
Figuurlijk door als individu maar ook als organisatie flexibiliteit te tonen.
Creativiteit
“Wij moedigen innovatieve denk- en handelwijzen aan”
Aandacht voor elkaar en verbonden met elkaar en omgeving; alleen in een omgeving waar aandacht is voor elkaar kunnen mensen tot bloei komen. Daarom werken we aan goede onderlinge relaties. Verbinding op alle gekozen niveaus is essentieel om tot leren, ontwikkeling te komen zowel op individueel als collectief niveau (leerling-leerkracht, leer- en leefgemeenschappen etc.).
De kernwaarden zijn de ‘handen en voeten’ van onze identiteit. Kernwaarden geven richting, omdat ze duidelijk maken:
- waar we elkaar qua houding en gedrag op aanspreken;
- wat onze omgeving (o.a. leerlingen, ouders) van ons mag verwachten.
Onze kernwaarden zijn:
Lerend
We staan niet wetend, maar vragend in ons werk. We zijn nieuwsgierig naar andere meningen, naar hoe het anders en beter kan. We zoeken actief naar feedback van kinderen, ouders en de omgeving en onderzoeken het effect van ons handelen.
Betrokken
We werken vanuit innerlijke bevlogenheid. We tonen inzet, toewijding en enthousiasme. We tonen ons betrokken naar leerlingen, ouders, externen en elkaar. We werken optimaal samen en bouwen mee aan een omgeving waarin iedereen gedijt.
Moedig
We waaien niet met alle onderwijskundige winden mee. We bouwen aan een cultuur waarin fouten welkom zijn en durven nieuwe wegen in te slaan. We communiceren open en transparant, ook over dingen die niet goed gaan.
Doeltreffend
Complexiteit brengen we terug tot de kern. Procedures en regels zijn tot een minimum teruggebracht. Deze doeltreffendheid vertalen we naar de eigen groepspraktijk. Zo zorgen we voor samenhang in de veelheid aan onderwijsactiviteiten. En dragen we bij aan groei in persoonlijk effectief gedrag van leerlingen.
Ruimte
We hebben veel ruimte om onze functie op eigen wijze in te vullen. Dit gebeurt binnen een duidelijk kader waarin de doelstellingen helder zijn. We realiseren ons dat deze vrijheid een beroep doet op ons verantwoordelijkheidsgevoel. Wij werken doelgericht en maken weloverwogen keuzes. We ervaren, en nemen ruimte voor het realiseren van persoonlijke doelen.